Ingrediente pentru 6 – 8 porții

salata cu seminte de chia
  • 1 salată verde mai mare,
  • 250 g roșii cherry,
  • o legătură ceapă verde,
  • 100 g măsline fără sâmburi,
  • 1 cutie ciuperci,
  • 3 – 4 linguri fulgi de drojdie,
  • sare după gust,
  • 1 lingură ulei de măsline.
 

Mod de preparare

  1. Se pun semințele de chia la înmuiat într-un vas cu apă de seara. Dimineață vom avea o compoziție gelatinoasă, iar dacă aceasta este prea densă vom mai adăuga puțină apă.
  2. Se spală salata, roșiile și ceapa verde; iar după ce le vom tăia, le vom adăuga peste compoziția obținută din semințele de chia.
  3. Conținutul unei cutii de ciuperci îl trecem prin sită, apoi ciupercile le adăugăm peste legumele deja tocate.
  4. Vom adăuga și măslinele, fulgii de drojdie, puțin ulei de măsline și sare după gust.
  5. Amestecăm toate ingredientele și astfel salata cu semințe de chia este gata.
  6. Putem să servim salată cu semințe de chia ca atare sau alături de preparate din: cartofi sau leguminoase (drob de soia, linte, mazăre galbenă etc.).
 
Poftă bună!

Semințe, semințe de chia, uscate - Valori nutriționale

Valori nutriționale pentru o porție de: 100 grame
Denumire științifică: Salvia hispanica
Nume original USDA: Seeds, chia seeds, dried
Cod USDA: 12006

Calorii

Nutrient UM %DZR
Energie 486 kcal 24%
Calori din carbohidrați 171.4 kcal
Calorii din lipide 257.3 kcal
Calorii din proteine 57.4 kcal
Energie 2034 kJ

Carbohidrați

Nutrient UM %DZR
Carbohidrați, total 42.12 g 14%
Fibre alimentare, total 34.4 g 138%

Minerale

Nutrient UM %DZR
Calciu, Ca 631 mg 63%
Fier, Fe 7.72 mg 43%
Magnesiu, Mg 335 mg 84%
Fosfor, P 860 mg 86%
Potasiu, K 407 mg 12%
Sodiu, Na 16 mg 1%
Zinc, Zn 4.58 mg 31%
Cupru, Cu 0.924 mg 46%
Mangan, Mn 2.723 mg 136%
Seleniu, Se 55.2 μg 79%

Vitamine

Nutrient UM %DZR
Vitamina C, acid ascorbic total 1.6 mg 3%
Vitamina B-1, tiamină 0.62 mg 41%
Vitamina B-2, riboflavină 0.17 mg 10%
Vitamina B-3, niacină 8.83 mg 44%
Folat, total 49 μg 12%
Folat 49 μg
Vitamina B-12 0 μg 0%
Vitamina A, IU 54 IU 1%
Vitamina E, alfa-tocopherol 0.5 mg 3%
+ mai multe detalii- mai puține detalii

Lipide și acizi grași

Nutrient UM %DZR
Lipide, total 30.74 g 47%
Acizi grași saturați, total 3.33 g 17%
14:0 0.03 g
15:0 0.03 g
16:0 2.17 g
17:0 0.063 g
18:0 0.912 g
20:0 0.093 g
22:0 0.032 g
Acizi grași mononesaturați, total 2.309 g
14:1 0.03 g
16:1 undifferentiated 0.029 g
17:1 0 g
18:1 undifferentiated 2.203 g
20:1 0.046 g
Acizi grași polinesaturați, total 23.665 g
18:2 undifferentiated 5.835 g
18:2 n-6 c,c 5.835 g
18:3 undifferentiated 17.83 g
18:3 n-3 c,c,c (ALA) 17.83 g
Acizi grași trans, total 0.14 g
Colesterol 0 mg 0%
+ mai multe detalii- mai puține detalii

Proteine și amino acizi

Nutrient UM %DZR
Proteine 16.54 g 33%
Triptofan 0.436 g
Treonină 0.709 g
Izoleucină 0.801 g
Leucină 1.371 g
Lizină 0.97 g
Metionină 0.588 g
Cisteină 0.407 g
Fenilalanină 1.016 g
Tirozină 0.563 g
Valină 0.95 g
Arginină 2.143 g
Histidină 0.531 g
Alanină 1.044 g
Acid aspartic 1.689 g
Acid glutamic 3.5 g
Glicină 0.943 g
Prolină 0.776 g
Serină 1.049 g
+ mai multe detalii- mai puține detalii

Alte informații

Nutrient UM %DZR
Apă 5.8 g
Cenușă 4.8 g

Note

  • Sursa valorilor nutriționale: USDA National Nutrient Database for Standard Reference (SR-28)
  • Procentele pentru doza zilnică recomandată (%DZR) sunt pentru adulți sau copii cu vârsta mai mare sau egală cu 4 ani și se bazează pe o dietă de referință de 2000 de calorii. Valorile tale zilnice pot fi diferite, putând fi mai mici sau mai mari în funcție de nevoile tale individuale.