Ușor de pregătit și foarte hrănitoare, salata cu boabe de năut este gata în doar 15- 20 de minute.
 
salată cu boabe de năut

Ingrediente

  • 1/2 varză roșie,
  • 240 g de boabe de năut sau conținutul unei cutii de 400 g de năut fiert,
  • 2 -3 linguri de bulion de roșii sau o ceașcă de suc de roșii,
  • 1 lingură de ulei de măsline,
  • o legătură de pătrunjel verde,
 

Mod de preparare

  1. Se spală varza roșie și se taie fâșii subțiri.
  2. Se fierb 240 g de boabe de năut sau puteți folosi boabele dintr-o cutie de năut fiert, pe care le-am lăsat să se scurgă printr-o sită.
  3. Se spală pătrunjelul și se taie mărunt, apoi se adaugă împreună cu cele 2 – 3 linguri de bulion de roșii uleiul de măsline și sarea după gust.
  4. Amestecați toate ingredientele și serviți salata cu boabe de năut ca atare sau alături de pilaf de orez brun, basmati sau integral cu morcovi.
 
Poftă bună!

Năut (cunoscut și sub numele de ”garbanzo beans” sau ”bengal gram”), boabe mature, crude - Valori nutriționale

Valori nutriționale pentru o porție de: 100 grame
Denumire științifică: Cicer arietinum
Nume original USDA: Chickpeas (garbanzo beans, bengal gram), mature seeds, raw
Cod USDA: 16056

Calorii

Nutrient UM %DZR
Energie 378 kcal 19%
Calori din carbohidrați 256.2 kcal
Calorii din lipide 50.6 kcal
Calorii din proteine 71 kcal
Energie 1581 kJ

Carbohidrați

Nutrient UM %DZR
Carbohidrați, total 62.95 g 21%
Fibre alimentare, total 12.2 g 49%
Glucide, total 10.7 g

Minerale

Nutrient UM %DZR
Calciu, Ca 57 mg 6%
Fier, Fe 4.31 mg 24%
Magnesiu, Mg 79 mg 20%
Fosfor, P 252 mg 25%
Potasiu, K 718 mg 21%
Sodiu, Na 24 mg 1%
Zinc, Zn 2.76 mg 18%
Cupru, Cu 0.656 mg 33%
Mangan, Mn 21.306 mg 1065%
Seleniu, Se 0 μg 0%

Vitamine

Nutrient UM %DZR
Vitamina C, acid ascorbic total 4 mg 7%
Vitamina B-1, tiamină 0.477 mg 32%
Vitamina B-2, riboflavină 0.212 mg 12%
Vitamina B-3, niacină 1.541 mg 8%
Acid pantotenic 1.588 mg 16%
Vitamina B-6 0.535 mg 27%
Folat, total 557 μg 139%
Acid folic 0 μg
Folat 557 μg
Folat, DFE 557 μg
Colină, total 99.3 mg
Vitamina B-12 0 μg 0%
Vitamina B-12, adăugată 0 μg
Vitamina A, IU 67 IU 1%
Vitamina A, RAE 3 μg
Retinol 0 μg
Caroten, beta 40 μg
Caroten, alfa 0 μg
Cryptoxanthin, beta 0 μg
Licopen 0 μg
Luteină + zeaxantină 0 μg
Vitamina E, alfa-tocopherol 0.82 mg 4%
Vitamina E, adăugată 0 mg
Vitamina D (D2 + D3) 0 μg
Vitamina D 0 IU 0%
Vitamina K (phylloquinone) 9 μg 11%
+ mai multe detalii- mai puține detalii

Lipide și acizi grași

Nutrient UM %DZR
Lipide, total 6.04 g 9%
Acizi grași saturați, total 0.603 g 3%
4:0 0 g
6:0 0 g
8:0 0 g
10:0 0 g
12:0 0 g
14:0 0.009 g
16:0 0.508 g
18:0 0.086 g
Acizi grași mononesaturați, total 1.377 g
16:1 undifferentiated 0.012 g
18:1 undifferentiated 1.365 g
20:1 0 g
22:1 undifferentiated 0 g
Acizi grași polinesaturați, total 2.731 g
18:2 undifferentiated 2.629 g
18:3 undifferentiated 0.102 g
18:4 0 g
20:4 undifferentiated 0 g
20:5 n-3 (EPA) 0 g
22:5 n-3 (DPA) 0 g
22:6 n-3 (DHA) 0 g
Acizi grași trans, total 0 g
Colesterol 0 mg 0%
+ mai multe detalii- mai puține detalii

Proteine și amino acizi

Nutrient UM %DZR
Proteine 20.47 g 41%
Triptofan 0.2 g
Treonină 0.766 g
Izoleucină 0.882 g
Leucină 1.465 g
Lizină 1.377 g
Metionină 0.27 g
Cisteină 0.279 g
Fenilalanină 1.103 g
Tirozină 0.512 g
Valină 0.865 g
Arginină 1.939 g
Histidină 0.566 g
Alanină 0.882 g
Acid aspartic 2.422 g
Acid glutamic 3.603 g
Glicină 0.857 g
Prolină 0.849 g
Serină 1.036 g
+ mai multe detalii- mai puține detalii

Alte informații

Nutrient UM %DZR
Apă 7.68 g
Cenușă 2.85 g
Alcool, etilic 0 g
Cafeină 0 mg
Teobromină 0 mg

Note

  • Sursa valorilor nutriționale: USDA National Nutrient Database for Standard Reference (SR-28)
  • Procentele pentru doza zilnică recomandată (%DZR) sunt pentru adulți sau copii cu vârsta mai mare sau egală cu 4 ani și se bazează pe o dietă de referință de 2000 de calorii. Valorile tale zilnice pot fi diferite, putând fi mai mici sau mai mari în funcție de nevoile tale individuale.