Rețetă pentru fasole bătută – cu ceapă, usturoi, morcovi, ardei și condimente.

fasole batuta

Ingrediente

  • 500 g fasole,

  • 5 cepe potrivite,

  • 2-3 căței de usturoi,

  • 2-3 morcovi,

  • 3-5 linguri de ulei de măsline,

  • 1 rădăcină de pătrunjel,

  • 1/2 țelină mică,

  • 1 linguriță cimbru,

  • 2-3 linguri bulion de roșii,

  • 2 ardei grași (iarna poate fi folosit ardei conservat),

  • 1 legătură de pătrunjel verde,

  • 1 legătură de mărar,

  • sare după gust.

 

Mod de preparare

  1. Se alege fasolea, se spală și se lasă în apă caldă să se umfle o seară.

  2. Dimineața se aruncă apa, apoi se dă în clocot în 3 ape, care se aruncă.

  3. Apoi se pune iarăși la fiert în apă caldă și se fierbe la foc potrivit.

  4. Când începe să clocotească, se adună spuma cu o paletă, iar când fasolea este bine fiartă, se adaugă ceapa tăiată mărunt și rădăcinoasele date prin răzuitoarea mare.

  5. Se pun și cei 2 ardei tăiați mărunt și se lasă să se fiarbă până se înmoaie bine zarzavatul.

  6. Se adaugă bulionul, verdeață mărunțită, sare după gust, cimbrul și uleiul (se mai pune puțină apă dacă este necesar).

  7. Toate ingredientel se amestecă cu o lingură de lemn în timpul fierberii. Se mai lasă să clocolească încă 10 minute, pentru ca și verdeață să se fiarbă puțin, apoi se ia de pe foc și se mixează cu mixerul până se obține o pastă omogenă.

 

Fasolea bătută se servește caldă sau rece, alături de rondele de castraveți murați sau cu garnitură de salate cu roșii, varză și ridichii.