Ai auzit vreodată în viața ta de balabuște?! Eu am făcut pentru prima dată cunoștință cu balabuștele acum vreo 10 ani în urmă, atunci când am făcut o vizită peste Prut, în R. Moldova. Mi-au plăcut balabuștele, așa că am reținut rețeta. O rețetă, care așa cum vei vedea mai jos, este destul de simplu de urmat.

balabuste cu gem de prune si migdale

1. Ingrediente

  • 8 - 12 mere potrivite (în funcție de cât de multe balabuște dorim să facem)

  • câte 3 migdale pentru fiecare balabușcă

  • gem sau dulceață de prune

  • aluat de prăjituri (vezi mai jos)

 

2. Ingrediente pentru aluat

  • 15 linguri de făină de grâu (cât încape într-o cană de 300 ml)

  • o jumătate de cană de apă călduță (100 ml)

  • 5 linguri de ulei

  • 8 – 10 linguri de zahăr

  • 1 praf de copt

  • drojdie cât o nucă (sau 1 plic de drojdie uscată)

  • 1 linguriță cu esență de vanilie (sau 1 plic de zahăr vanilat)

  • o jumătate linguriță de sare

 

3. Mod de preparare

  1. Se spală merele și se curăță de coajă, apoi se îndepărtează semințele încet din mijlocul mărului, astfel încât mărul să-și mențină forma rotundă.

  2. Se unge cu puțin ulei o tavă pentru copt și se așează în ea o foaie de aluat, care se taie în 8, 10 sau 12 pătrate, în funcție de numărul de balabuște pe care dorim să-l pregătim și de mărimea tăvii în care le vom coace. Într-o tavă de copt de la aragaz se pot coace 8 balabuște mari sau 10 mici.

  3. În centrul fiecărui pătrat de aluat se aranjează câte un măr curățat așa cum am specificat. În golul rămas în interiorul mărului, în urma scoaterii mijlocului cu semințe, se pun 2 linguri de gem de prune garnisite cu 3 migdale. A se vedea în imagine.

  4. Apoi colțurile pătratelor de aluat se trec peste merele umplute cu gemul de prune și migdale.

  5. Se pun la copt în cuptor până când se rumenesc frumos. Durata de coacere este de 15 minute la foc potrivit.

 

Poftă bună!

 

Citește și...