După măr, în țara noastră prunul este al doilea pom fructifer și astfel producția de prune ajunge să reprezinte circa 40% din producția totală de fructe.

prunePrunele se remarcă printr-o valoare alimentară ridicată și printr-o acțiune stimulantă pentru buna funcționare a diferitelor organe ale trupului uman, atunci când sunt consumate fie proaspete, fie uscate sau prelucrate pentru obținerea diverselor produse (gemuri, compoturi, dulcețuri, siropuri etc.).

 

Prunele fac parte din categoria fructelor sâmburoase (grupă care cuprinde specii din familia Rosaceae, cu fruct cărnos de tip drupă și cu sâmbure lemnos care protejează sămânța și care este cea mai răspândită la noi în țară ocupând peste 60% din suprafața cultivată cu pomi fructiferi), precum: cireșul, vișinul, piersicul, caisul și migdalul (care prezintă anumite excepții: fructul fiind pielos, nu cărnos și nu se cultivă la noi în țară, ci în țările mediteraneene).

 

Andrei Ghergi, autorul cărții „Fructele și importanța lor” precizează că proporția de pulpă a prunelor reprezintă circa 94 %, iar sâmburii, codițele și cojile alcătuiesc restul de 6%.

 

Prunele în stare proaspătă sunt valorificate începând cu luna iulie, când rodesc soiurile timpurii (exemple: Agen, Vinete de Italia, Stanley, Timpurie Rives, Tuleu timpuriu, Renclod Verde, etc.), în august apar soiurile mijlocii (Grasa românească, Tuleu gras, Anna Spath, Superb etc.), iar în septembrie soiurile târzii (Bosniace, Uriașe, Kirke).

 

Apreciate pentru conținutul lor bogat în glucide, apă și potasiu (astfel sunt diuretice), celuloză, săruri minerale, acizi grași care le imprimă proprietăți laxative, vitamine (în special vitamina A și riboflavina, etc.), prunele și toate celelalte fructe sîmburoase pot fi consumate prospete, conservate pentru sezonul rece sau sub forma de prune uscate - desertul ideal pentru fiecare masă.

Prune crude - Valori nutriționale

Valori nutriționale pentru o porție de: 100 grame
Denumire științifică: Prunus spp.
Nume original USDA: Plums, raw
Cod USDA: 9279

Calorii

Nutrient UM %DZR
Energie 46 kcal 2%
Calori din carbohidrați 41.1 kcal
Calorii din lipide 2.3 kcal
Calorii din proteine 2.4 kcal
Energie 192 kJ

Carbohidrați

Nutrient UM %DZR
Carbohidrați, total 11.42 g 4%
Fibre alimentare, total 1.4 g 6%
Glucide, total 9.92 g
Sucroză 1.57 g
Glucoză (dextroză) 5.07 g
Fructoză 3.07 g
Lactoză 0 g
Maltoză 0.08 g
Galactoză 0.14 g
Amidon 0 g
+ mai multe detalii- mai puține detalii

Minerale

Nutrient UM %DZR
Calciu, Ca 6 mg 1%
Fier, Fe 0.17 mg 1%
Magnesiu, Mg 7 mg 2%
Fosfor, P 16 mg 2%
Potasiu, K 157 mg 4%
Sodiu, Na 0 mg 0%
Zinc, Zn 0.1 mg 1%
Cupru, Cu 0.057 mg 3%
Mangan, Mn 0.052 mg 3%
Seleniu, Se 0 μg 0%
Fluor, F 2 μg

Vitamine

Nutrient UM %DZR
Vitamina C, acid ascorbic total 9.5 mg 16%
Vitamina B-1, tiamină 0.028 mg 2%
Vitamina B-2, riboflavină 0.026 mg 2%
Vitamina B-3, niacină 0.417 mg 2%
Acid pantotenic 0.135 mg 1%
Vitamina B-6 0.029 mg 1%
Folat, total 5 μg 1%
Acid folic 0 μg
Folat 5 μg
Folat, DFE 5 μg
Colină, total 1.9 mg
Vitamina B-12 0 μg 0%
Vitamina B-12, adăugată 0 μg
Vitamina A, IU 345 IU 7%
Vitamina A, RAE 17 μg
Retinol 0 μg
Caroten, beta 190 μg
Caroten, alfa 0 μg
Cryptoxanthin, beta 35 μg
Licopen 0 μg
Luteină + zeaxantină 73 μg
Vitamina E, alfa-tocopherol 0.26 mg 1%
Vitamina E, adăugată 0 mg
Tocoferol, beta 0 mg
Tocoferol, gama 0.08 mg
Tocoferol, delta 0 mg
Tocotrienol, alfa 0.04 mg
Tocotrienol, beta 0 mg
Tocotrienol, gama 0.01 mg
Tocotrienol, delta 0 mg
Vitamina D (D2 + D3) 0 μg
Vitamina D 0 IU 0%
Vitamina K (phylloquinone) 6.4 μg 8%
Dihydrophylloquinone 0 μg
+ mai multe detalii- mai puține detalii

Lipide și acizi grași

Nutrient UM %DZR
Lipide, total 0.28 g 0%
Acizi grași saturați, total 0.017 g 0%
4:0 0 g
6:0 0 g
8:0 0 g
10:0 0 g
12:0 0 g
14:0 0 g
16:0 0.014 g
18:0 0.003 g
Acizi grași mononesaturați, total 0.134 g
16:1 undifferentiated 0.002 g
18:1 undifferentiated 0.132 g
20:1 0 g
22:1 undifferentiated 0 g
Acizi grași polinesaturați, total 0.044 g
18:2 undifferentiated 0.044 g
18:3 undifferentiated 0 g
18:4 0 g
20:4 undifferentiated 0 g
20:5 n-3 (EPA) 0 g
22:5 n-3 (DPA) 0 g
22:6 n-3 (DHA) 0 g
Acizi grași trans, total 0 g
Colesterol 0 mg 0%
Fitosteroli 7 mg
+ mai multe detalii- mai puține detalii

Proteine și amino acizi

Nutrient UM %DZR
Proteine 0.7 g 1%
Triptofan 0.009 g
Treonină 0.01 g
Izoleucină 0.014 g
Leucină 0.015 g
Lizină 0.016 g
Metionină 0.008 g
Cisteină 0.002 g
Fenilalanină 0.014 g
Tirozină 0.008 g
Valină 0.016 g
Arginină 0.009 g
Histidină 0.009 g
Alanină 0.028 g
Acid aspartic 0.352 g
Acid glutamic 0.035 g
Glicină 0.009 g
Prolină 0.027 g
Serină 0.023 g
+ mai multe detalii- mai puține detalii

Alte informații

Nutrient UM %DZR
Apă 87.23 g
Cenușă 0.37 g
Alcool, etilic 0 g
Cafeină 0 mg
Teobromină 0 mg

Note

  • Sursa valorilor nutriționale: USDA National Nutrient Database for Standard Reference (SR-28)
  • Procentele pentru doza zilnică recomandată (%DZR) sunt pentru adulți sau copii cu vârsta mai mare sau egală cu 4 ani și se bazează pe o dietă de referință de 2000 de calorii. Valorile tale zilnice pot fi diferite, putând fi mai mici sau mai mari în funcție de nevoile tale individuale.