Este toamnă târzie. Ceea ce înseamnă că, în sfărșit, s-au copt și ultimele fructe ale toamnei - gutuiele. Profitând de ocazie vă prezentăm o rețetă pentru plăcintă de gutui cu nuci și semințe. Este pentru prima dată când am încercat această combinație. O bunătate!

Plăcintă de gutuie cu nuci și semințe

1. Ingrediente

  • 1,5 kg de gutui

  • 15 linguri de zahăr

  • 3 linguri ulei de măsline

  • 2 plicuri de zahăr vanilat

  • miez de nucă (de la 10 nuci)

  • 2 linguri cu semințe de susan

  • 10 migdale

  • aluat (vezi mai jos)

 

2. Ingrediente pentru aluat

  • 15 linguri de făină de grâu (cât încape într-o cană de 300 ml)

  • o jumătate de cană de apă călduță (100 ml)

  • 5 linguri de ulei

  • 8 – 10 linguri de zahăr

  • 1 praf de copt

  • drojdie cât o nucă (sau 1 plic de drojdie uscată)

  • 1 linguriță cu esență de vanilie (sau 1 plic de zahăr vanilat)

  • o jumătate linguriță de sare

 

3. Mod de preparare

  1. Se pregătește aluatul: toate ingredientele se amestecă până se obține o cocă bine frământată. Se lasă la crescut 15 - 20 de minute, timp în care ne ocupăm de compoziția de gutuie pentru plăcintă.

  2. Spălăm gutuile și le dăm prin răzuitoarea mică, apoi se călesc la foc potrivit timp de 10 minute împreună cu cele 2 linguri de ulei de măsline, 15 linguri de zahăr și 2 plicuri de zahăr vanilat. Se lasă la răcit până pregătim foile din aluat pentru plăcintă.

  3. Aluatul pregătit, cum am specificat la punctul 1, se împarte în bucăți din care se întind foi de plăcintă nici groase, nici foarte subțiri. Se unge o tavă pentru copt cu 1 lingură de ulei de măsline, apoi se așează în tavă o foaie de aluat. Peste această foaie de aluat se aranjează un strat din compoziția de gutuie, pregătită anterior. Apoi adăugăm bucăți din cele 10 nuci, cele 2 linguri cu semințe de susan și migdalele.

  4. Peste ingredientele deja aranjate se întinde o altă foie de aluat, după care tava se pune la cuptor și se coace plăcinta la foc potrivit până se rumenește frumos. Timp de coacere 15 minute, dacă cuptorul a fost preîncălzit anterior.

  5. Când plăcinta este gata se taie și se consumă ca atare sau presărate cu zahăr pudră. Se servește după preferință: la micul dejun împreună cu o cană de lapte (de soia, de migdale sau de orez), ca desert la masa de la prânz sau la cină cu un pahar de suc natural de fructe sau cu o cană de ceai de: măceșe, fructe de pădure, mere, rodie, tropical, căpșuni, mure, lămâie sau oricare alt sortiment de ceai pe care îl preferăm.

 

Poftă bună!

 

Citește și...