Oregano (Origanum vulgare, cunoscut și sub denumirea populară de șovârv) este o plantă cu aromă picantă (miros asemănător cu cimbrișorul) și cu înălțimi până la 50 – 60 de cm, ramificată spre vârf, unde cresc, sub aspect asemănător cu spicele, buchete de flori roșiatice, roz-albe sau liliachii, iar frunzele îi sunt ascuțite și puțin dantelate.

oregano

Semințele de oregano sunt foarte mici (într-un gram intră 12 000 de astfel de semințe), cu formă ovală, de culoare maroniu închis, cu putere de germinare valabilă doar 5 ani.

Oregano este o plantă indigenă, perenă, ușor adaptabilă la orice fel de sol și nu necesită o întreținere deosebită, căci crește spontan pe marginea pădurilor, prin fânețe și livezi.

Oregano face parte din aceeași familie ca și cimbrul, busuiocul, salvia, menta, isopul, roinița, lavanda – Familia Labiatae (plante medicinale și aromatice de la care se folosesc terapeutic frunzele și florile).

Perioada de recoltare pentru oregano este în iunie – august, când florile sunt bine înflorite și după spălare, rămurelele de oregano se scutură bine și se lasă la aerisit și uscat undeva la umbră, pentru a nu permite ca razele solare să distrugă uleiul volatil conținut de întreaga plantă.

 

Ce conține oregano?

Principalele substanțe active ale plantei oregano sunt: ulei volatil ce conține carvacrol și timol, limonen, terpene, camfen, linalool, dar și taninuri, flavonoizi și substanțe antocianice. Datorită acestor substanțe active, oregano cunoaște multiple utilizări și beneficii pentru sănătatea omului.

 

Beneficii și utilizări pentru oregano

  1. Condiment! Oregano este unul dintre acele condimente care nu necesită prea multă reclamă, fiind prezent nu numai în bucătăria restaurantelor de lux, ci și în bucătăria a numeroase familii din România. Aroma oferită de oregano este foarte apreciată pentru condimentarea oricărui sortiment de brânzeturi, fripturi, rasol de pește, carne la grătar, sosuri pentru carne și paste făinoase. În bucătăria italiană, oregano este nelipsit la prepararea spaghetelor, macaroanelor și aluaturilor pentru pizza - cea care a făcut faima acestei plante aromatice. În bucătăria vegetariană este folosit pentru condimentarea supelor de tomate și de fasole, a soteurilor de legume, a salatelor și mâncărurilor cu brocoli, varză, linte, cartofi, dovlecei, morcovi și tomate. De asemenea, gustul picant al acestei mirodenii este pe placul meridionalilor și a mexicanilor, care gătesc diverse mâncăruri în stilul lor specific cu mult oregano.

  2. Ajută digestia! Oregano stimulează pofta de mâncare și are proprietăți stomahice (favorizează digestia gastrică). Ceaiul de oregano: 15 g de oregano mărunțit se infuzează timp de 2 minute în 200 ml de apă clocotită și din care se iau 3-4 linguri ca remediu cu beneficii evidente în tratarea gastritelor hipoacide, meteorism abdominal, colite, colici abdominale, Giardia și alte boli de stomac. Tabletele Gastrovit, care sunt comercializate în farmacii, au în componența lor oregano și sunt indicate pentru afecțiunile gastrice.

  3. Calmează tusea! În industria farmaceutică, oregano intră în componența ceaiurilor recomandate pentru bronșite și astm (ceaiul antibronșitic este un amestec din următoarele plante medicinale și aromatice: 10 g oregano, 20 g frunze podbal și 20 g nalbă; din acest amestec se fierb 2 – 3 lingurițe la 250 ml apă clocotită și după ce se infuzează câteva minute, se strecoară și se consumă 2-3 ceaiuri pe zi).

  4. Aromoterapie și masajoterapie! Uleiul volatil de oregano este utilizat în ședințele de aromoterapie sau de masajoterapie (benefic în tratarea reumatismului) datorită proprietăților sale antispastice și sedative, înviorând organismul.

  5. Frumusețea și sănătatea pielii! Esența de oregano este utilizată la prepararea diverselor creme (exemplu: crema Hebe-celulit, emulsia Celulit etc.) și unguente – se recomandă aplicații locale în caz de afecțiuni ale pielii (eczeme, acnee, celulită etc), fiindcă oregano este un puternic dezinfectant și cicatrizant.

 

Precauții!

Produsele pe bază de ulei volatil de oregano sunt contraindicate persoanelor alergice la aromaticele din Familia Labiatea, dar și femeilor gravide și celor care suferă de anemie feriprivă, fiindcă uleiul eteric de oregano poate duce la absorția deficitară de fier în organism.

Condimente, oregano, uscat - Valori nutriționale

Valori nutriționale pentru o porție de: 100 grame
Denumire științifică: Origanum vulgare
Nume original USDA: Spices, oregano, dried
Cod USDA: 2027

Calorii

Nutrient UM %DZR
Energie 265 kcal 13%
Calori din carbohidrați 206.8 kcal
Calorii din lipide 35.8 kcal
Calorii din proteine 22 kcal
Energie 1107 kJ

Carbohidrați

Nutrient UM %DZR
Carbohidrați, total 68.92 g 23%
Fibre alimentare, total 42.5 g 170%
Glucide, total 4.09 g
Sucroză 0.91 g
Glucoză (dextroză) 1.9 g
Fructoză 1.13 g
Lactoză 0 g
Maltoză 0 g
Galactoză 0.15 g
+ mai multe detalii- mai puține detalii

Minerale

Nutrient UM %DZR
Calciu, Ca 1597 mg 160%
Fier, Fe 36.8 mg 204%
Magnesiu, Mg 270 mg 68%
Fosfor, P 148 mg 15%
Potasiu, K 1260 mg 36%
Sodiu, Na 25 mg 1%
Zinc, Zn 2.69 mg 18%
Cupru, Cu 0.633 mg 32%
Mangan, Mn 4.99 mg 250%
Seleniu, Se 4.5 μg 6%

Vitamine

Nutrient UM %DZR
Vitamina C, acid ascorbic total 2.3 mg 4%
Vitamina B-1, tiamină 0.177 mg 12%
Vitamina B-2, riboflavină 0.528 mg 31%
Vitamina B-3, niacină 4.64 mg 23%
Acid pantotenic 0.921 mg 9%
Vitamina B-6 1.044 mg 52%
Folat, total 237 μg 59%
Acid folic 0 μg
Folat 237 μg
Folat, DFE 237 μg
Colină, total 32.3 mg
Betaine 9.8 mg
Vitamina B-12 0 μg 0%
Vitamina B-12, adăugată 0 μg
Vitamina A, IU 1701 IU 34%
Vitamina A, RAE 85 μg
Retinol 0 μg
Caroten, beta 1007 μg
Caroten, alfa 20 μg
Cryptoxanthin, beta 7 μg
Licopen 0 μg
Luteină + zeaxantină 1895 μg
Vitamina E, alfa-tocopherol 18.26 mg 91%
Vitamina E, adăugată 0 mg
Tocoferol, beta 0 mg
Tocoferol, gama 24.42 mg
Tocoferol, delta 0.92 mg
Vitamina D (D2 + D3) 0 μg
Vitamina D 0 IU 0%
Vitamina K (phylloquinone) 621.7 μg 777%
Dihydrophylloquinone 0 μg
+ mai multe detalii- mai puține detalii

Lipide și acizi grași

Nutrient UM %DZR
Lipide, total 4.28 g 7%
Acizi grași saturați, total 1.551 g 8%
4:0 0 g
6:0 0 g
8:0 0 g
10:0 0.004 g
12:0 0.246 g
13:0 0 g
14:0 0.004 g
15:0 0 g
16:0 0.792 g
17:0 0 g
18:0 0.505 g
20:0 0 g
22:0 0 g
24:0 0 g
Acizi grași mononesaturați, total 0.716 g
14:1 0 g
15:1 0 g
16:1 undifferentiated 0.004 g
17:1 0 g
18:1 undifferentiated 0.712 g
18:1 c 0.712 g
18:1 t 0 g
20:1 0 g
22:1 undifferentiated 0 g
24:1 c 0 g
Acizi grași polinesaturați, total 1.369 g
18:2 undifferentiated 0.748 g
18:3 undifferentiated 0.621 g
18:3 n-3 c,c,c (ALA) 0.621 g
18:3 n-6 c,c,c 0 g
18:4 0 g
20:2 n-6 c,c 0 g
20:3 undifferentiated 0 g
20:4 undifferentiated 0 g
20:5 n-3 (EPA) 0 g
22:5 n-3 (DPA) 0 g
22:6 n-3 (DHA) 0 g
Acizi grași trans, total 0 g
Acizi grași trans trans-monoenoic, total 0 g
Colesterol 0 mg 0%
Fitosteroli 203 mg
+ mai multe detalii- mai puține detalii

Proteine și amino acizi

Nutrient UM %DZR
Proteine 9 g 18%
Triptofan 0.203 g
Treonină 0.322 g
Izoleucină 0.441 g
Leucină 0.78 g
Lizină 0.5 g
Metionină 0.127 g
Cisteină 0.11 g
Fenilalanină 0.449 g
Tirozină 0.297 g
Valină 0.585 g
Arginină 0.449 g
Histidină 0.144 g
Alanină 0.5 g
Acid aspartic 1.009 g
Acid glutamic 0.975 g
Glicină 0.517 g
Prolină 1.712 g
Serină 0.314 g
Hidroxiprolină 0 g
+ mai multe detalii- mai puține detalii

Alte informații

Nutrient UM %DZR
Apă 9.93 g
Cenușă 7.87 g
Alcool, etilic 0 g
Cafeină 0 mg
Teobromină 0 mg

Note

  • Sursa valorilor nutriționale: USDA National Nutrient Database for Standard Reference (SR-28)
  • Procentele pentru doza zilnică recomandată (%DZR) sunt pentru adulți sau copii cu vârsta mai mare sau egală cu 4 ani și se bazează pe o dietă de referință de 2000 de calorii. Valorile tale zilnice pot fi diferite, putând fi mai mici sau mai mari în funcție de nevoile tale individuale.

Bibliografie:

  • Dr. Doru Laza, Îndreptar profilactic și terapeutic de medicină naturistă, Editura Păzitorul Adevărului, Ediția a 2-a, anul 2000.

  • Valentin Nădășan, Incursiune în fitoterapie, ediția a10-a, Editura Viață și Sănătate, 2014.

  • Maria-Elena Ceaușescu, Gabriela Doru & Ileana Bereșiu, Editura Ceres, 1989.

  • Oregano (Origanum vulgare) - beneficii şi proprietăţi