Îmi amintesc cu plăcere de vremurile copilăriei mele, când străbunica se așeza pe un scăunel cu trei picioare din lemn de nuc și spărgea nuci care încă nu-și lepădaseră bine coaja verde.

nuci

O amintire de neuitat: o bunicuță ce așeza nuca desfăcută de coajă în mânuțele celor patru nepoți ai ei. Am în minte imaginea micuților care se grăbeau să desfacă miezul de nucă și să-și potolească apetitul chiar la umbra nucului din grădina. Atunci nu cunoșteam atât de multe despre beneficiile pe care le oferă nucul (Juglans regia, familia Jungaldaceae), chiar dacă consumam regulat nuci. Astăzi pot să afirm cu încântare că ai mei bătrâni ne hrăneau sănătos fără să fi fost savanți în nutriție.

De asemenea, bunica a fost cea de la care am învățat că băile cu ceai de frunze de nuc – Folium Juglandis - ajută la vindecare diferitelor boli ale pielii: răni, micoze, eczeme; căci dânsa era cea care ne dezinfecta rănile.

Atât miezul de nucă, cât și frunzele de nuci conțin o bogăție de nutrienți benefici în combaterea multor boli, precum: accident vascular cerebral, boli cardiovasculare, afecțiuni ale aparatului auditiv, diabet, diverticulită și alte afecțiuni ale intestinelor, chisturi ovariene și fibroame, afecțiuni ale oaselor, rahitism și scleroză în plăci, afecțiuni dentare, cancer și altele.

Miezul de nuci este un aliment foarte nutritiv folosit în alimentația pentru prepararea rețetelor vegane:

 

Cât despre frunzele de nuc voi menționa următoarele: conțin vitamina C, flavonoide, juglonă, hidrojuglonă, caroten, tirozină, tanin și ulei volatil care transmite mirosul plăcut, caracteristic acestora. Toate acestea fac ca frunzele de nuc să aibă proprietăți astrigente, antileucoreice și hipoglicemiante.

O linguriță de frunze de nuc, opărite într-un sfert de litru de apă, dau un ceai care se folosește ca astrigent în combaterea diareei. O infuzie mai concentrată se face folosind 20 g de frunze mărunțite la 200 ml apă, din care se ia, de trei ori pe zi, câte o lingură. Frunzele de nuc sunt un bun tonic în scrofuloză și rahitism. În diabet, au proprietatea de a scădea zahărul din sânge. Singure sau împreună cu salvie, micșorează transpirația. Ceaiul de frunze de nuc, asociat cu băi locale, ajută la vindecarea scurgerii albe (leucoree). Băile generale, făcute cu frunze de nuc, întăresc organismul și ajută la vindecarea anumitor boli de piele, iar sub formă de comprese, se folosesc în tratarea bolilor de ochi.

Decocția (15 g frunze la 200 ml apă) de frunze de nuc este bună pentru gargară în stomatite. Din frunzele de nuc se mai prepară și o alifie care ajută la vindecarea rănilor. Pentru a obține această alifie, se macerează 15 g de frunze mărunțite în 100 ml de ulei de semințe de floarea-soarelui, la temperatura camerei. Vasul în care se află acest amestec, se ia după 7 zile și se pune în baie de apă fierbinte și se lasă timp de 3 ore, după care se strecoară lichidul, prin tifon sau pânză. Se mai adaugă 15 g ceară de albine și se pune din nou în baie de apă fierbinte timp de 30 de minute. Se ia de pe foc și se amestecă până la răcire.

Frunzele de nuc intră în compoziția ceaiurilor: dietetic și antidiareic. Sub formă de comprese, se recomandă pentru tenurile grase.

Nuci românești (cunoscute și sub denumirea ”english walnuts”) - Valori nutriționale

Valori nutriționale pentru o porție de: 100 grame
Denumire științifică: Juglans regia
Nume original USDA: Nuts, walnuts, english
Cod USDA: 12155

Calorii

Nutrient UM %DZR
Energie 654 kcal 33%
Calori din carbohidrați 55.8 kcal
Calorii din lipide 545.8 kcal
Calorii din proteine 52.8 kcal
Energie 2738 kJ

Carbohidrați

Nutrient UM %DZR
Carbohidrați, total 13.71 g 5%
Fibre alimentare, total 6.7 g 27%
Glucide, total 2.61 g
Sucroză 2.43 g
Glucoză (dextroză) 0.08 g
Fructoză 0.09 g
Lactoză 0 g
Maltoză 0 g
Amidon 0.06 g
+ mai multe detalii- mai puține detalii

Minerale

Nutrient UM %DZR
Calciu, Ca 98 mg 10%
Fier, Fe 2.91 mg 16%
Magnesiu, Mg 158 mg 40%
Fosfor, P 346 mg 35%
Potasiu, K 441 mg 13%
Sodiu, Na 2 mg 0%
Zinc, Zn 3.09 mg 21%
Cupru, Cu 1.586 mg 79%
Mangan, Mn 3.414 mg 171%
Seleniu, Se 4.9 μg 7%

Vitamine

Nutrient UM %DZR
Vitamina C, acid ascorbic total 1.3 mg 2%
Vitamina B-1, tiamină 0.341 mg 23%
Vitamina B-2, riboflavină 0.15 mg 9%
Vitamina B-3, niacină 1.125 mg 6%
Acid pantotenic 0.57 mg 6%
Vitamina B-6 0.537 mg 27%
Folat, total 98 μg 25%
Acid folic 0 μg
Folat 98 μg
Folat, DFE 98 μg
Colină, total 39.2 mg
Betaine 0.3 mg
Vitamina B-12 0 μg 0%
Vitamina B-12, adăugată 0 μg
Vitamina A, IU 20 IU 0%
Vitamina A, RAE 1 μg
Retinol 0 μg
Caroten, beta 12 μg
Caroten, alfa 0 μg
Cryptoxanthin, beta 0 μg
Licopen 0 μg
Luteină + zeaxantină 9 μg
Vitamina E, alfa-tocopherol 0.7 mg 4%
Vitamina E, adăugată 0 mg
Tocoferol, beta 0.15 mg
Tocoferol, gama 20.83 mg
Tocoferol, delta 1.89 mg
Vitamina D (D2 + D3) 0 μg
Vitamina D 0 IU 0%
Vitamina K (phylloquinone) 2.7 μg 3%
Dihydrophylloquinone 0 μg
+ mai multe detalii- mai puține detalii

Lipide și acizi grași

Nutrient UM %DZR
Lipide, total 65.21 g 100%
Acizi grași saturați, total 6.126 g 31%
4:0 0 g
6:0 0 g
8:0 0 g
10:0 0 g
12:0 0 g
13:0 0 g
14:0 0 g
15:0 0 g
16:0 4.404 g
17:0 0 g
18:0 1.659 g
20:0 0.063 g
22:0 0 g
24:0 0 g
Acizi grași mononesaturați, total 8.933 g
14:1 0 g
16:1 undifferentiated 0 g
18:1 undifferentiated 8.799 g
20:1 0.134 g
22:1 undifferentiated 0 g
24:1 c 0 g
Acizi grași polinesaturați, total 47.174 g
18:2 undifferentiated 38.093 g
18:3 undifferentiated 9.08 g
18:4 0 g
20:2 n-6 c,c 0 g
20:3 undifferentiated 0 g
20:4 undifferentiated 0 g
20:5 n-3 (EPA) 0 g
22:5 n-3 (DPA) 0 g
22:6 n-3 (DHA) 0 g
Colesterol 0 mg 0%
Stigmasteroli 0 mg
Campesteroli 5 mg
Beta-sitosterol 87 mg
+ mai multe detalii- mai puține detalii

Proteine și amino acizi

Nutrient UM %DZR
Proteine 15.23 g 30%
Triptofan 0.17 g
Treonină 0.596 g
Izoleucină 0.625 g
Leucină 1.17 g
Lizină 0.424 g
Metionină 0.236 g
Cisteină 0.208 g
Fenilalanină 0.711 g
Tirozină 0.406 g
Valină 0.753 g
Arginină 2.278 g
Histidină 0.391 g
Alanină 0.696 g
Acid aspartic 1.829 g
Acid glutamic 2.816 g
Glicină 0.816 g
Prolină 0.706 g
Serină 0.934 g
+ mai multe detalii- mai puține detalii

Alte informații

Nutrient UM %DZR
Apă 4.07 g
Cenușă 1.78 g
Alcool, etilic 0 g
Cafeină 0 mg
Teobromină 0 mg

Note

  • Sursa valorilor nutriționale: USDA National Nutrient Database for Standard Reference (SR-28)
  • Procentele pentru doza zilnică recomandată (%DZR) sunt pentru adulți sau copii cu vârsta mai mare sau egală cu 4 ani și se bazează pe o dietă de referință de 2000 de calorii. Valorile tale zilnice pot fi diferite, putând fi mai mici sau mai mari în funcție de nevoile tale individuale.

Bibliografie:

  • Farmacia verde, REECOOP, București, 1989.

  • Sănătate și vindecare folosind stilul de viață edenic și remediile naturale, Sorin Necula, Editura Texte, Dej, 2009.