Fasolea (poartă denumirea latină Phaseolus vulgaris, Familia Leguminoasae) este originară din Peru și a fost adusă în Europa abia după descoperirea Americii.

fasole

Fasolea este de mai multe feluri: albă, tărcată, roșie, neagră, fasole cu ochi negri, Haricot, Lima și altele. În funcție de sortiment diferă și gustul, și timpul de fierbere a boabelor.

 

Beneficii ale utilizării fasolei

  1. În gastronomie! Boabele de basole sunt foarte nutritive, având un conținut bogat în proteine, hidrați de carbon, fier, potasiu, calciu, fosfor, cupru, nichel, cobalt și vitamine (B1, B2 și B3). Boabele de fasole sunt întrebuințate în alimentația oamenilor, în pregătirea anumitor rețete culinare: ciorbe, fasole bătută, iahnie de fasole și altele. Alimentele din fasole boabe, potrivit recomandărilor dr. George Pamplona-Roger sunt indicate în caz de constipație și în prevenirea cancerului de colon (datorită conținutului ridicat de celuloză), în hipertensiune (datorită conținutului scăzut de sodiu și ridicat de potasiu), în anemie și convalescență (datorită conținutului mare de fier 10,4 mg/100 g).

  2. În fitoterapie! O importanță mai mare o au păstăile verzi și uscate, acestea fiind puternic remineralizante pentru organism (datorită conținutului de acid silicic). Păstăile fără semințe – Fructus Phaseoli sine seminibus – au un conținut bogat în aminoacizi (arginina, asparagina, tirozina, triptofan), vitamina C, minerale, datorită cărora au proprietăți diuretice și antidiabetice. Ceaiul de teci de fasole mărunțite mărește cantitatea de urină, înlăturând excesul de apă din organism și este benefic în stări de hidropizie (lichid în cavitatea abdominală și țesuturi), în afecțiuni ale rinichilor și a vezicii urinare, chiar și în bolile de inimă, datorită eliminării excesului de apă din organism. O cură de ceai de teci de fasole contribuie la vindecarea erupțiilor pielii și la ameliorarea stărilor reumatice, prin eliminarea din corp a toxinelor, fiind benefic chiar și în stările de diabet zaharat.

  3. În afecțiuni ale vezicii urinare (în cistite) - calmează durerile, normalizând urinarea. Ceaiul de teci de fasole este dietetic și anti-reumatic. Mod de preparare a ceaiului de teci de fasole: o lingură de teci de fasole la 1 litru de apă, se fierbe 10 – 15 minute. Se beau 2 – 3 căni pe zi, iar în caz de diabet se bea neîndulcit.

 

Rețete cu fasole

Fasole albe, boabe mature, crude - Valori nutriționale

Valori nutriționale pentru o porție de: 100 grame
Denumire științifică: Phaseolus vulgaris
Nume original USDA: Beans, white, mature seeds, raw
Cod USDA: 16049

Calorii

Nutrient UM %DZR
Energie 333 kcal 17%
Calori din carbohidrați 245.3 kcal
Calorii din lipide 7.1 kcal
Calorii din proteine 81.1 kcal
Energie 1393 kJ

Carbohidrați

Nutrient UM %DZR
Carbohidrați, total 60.27 g 20%
Fibre alimentare, total 15.2 g 61%
Glucide, total 2.11 g

Minerale

Nutrient UM %DZR
Calciu, Ca 240 mg 24%
Fier, Fe 10.44 mg 58%
Magnesiu, Mg 190 mg 48%
Fosfor, P 301 mg 30%
Potasiu, K 1795 mg 51%
Sodiu, Na 16 mg 1%
Zinc, Zn 3.67 mg 24%
Cupru, Cu 0.984 mg 49%
Mangan, Mn 1.796 mg 90%
Seleniu, Se 12.8 μg 18%

Vitamine

Nutrient UM %DZR
Vitamina C, acid ascorbic total 0 mg 0%
Vitamina B-1, tiamină 0.437 mg 29%
Vitamina B-2, riboflavină 0.146 mg 9%
Vitamina B-3, niacină 0.479 mg 2%
Acid pantotenic 0.732 mg 7%
Vitamina B-6 0.318 mg 16%
Folat, total 388 μg 97%
Acid folic 0 μg
Folat 388 μg
Folat, DFE 388 μg
Colină, total 66.2 mg
Vitamina B-12 0 μg 0%
Vitamina B-12, adăugată 0 μg
Vitamina A, IU 0 IU 0%
Vitamina A, RAE 0 μg
Retinol 0 μg
Caroten, beta 0 μg
Caroten, alfa 0 μg
Cryptoxanthin, beta 0 μg
Licopen 0 μg
Luteină + zeaxantină 0 μg
Vitamina E, alfa-tocopherol 0.21 mg 1%
Vitamina E, adăugată 0 mg
Vitamina D (D2 + D3) 0 μg
Vitamina D 0 IU 0%
Vitamina K (phylloquinone) 5.6 μg 7%
+ mai multe detalii- mai puține detalii

Lipide și acizi grași

Nutrient UM %DZR
Lipide, total 0.85 g 1%
Acizi grași saturați, total 0.219 g 1%
4:0 0 g
6:0 0 g
8:0 0 g
10:0 0 g
12:0 0 g
14:0 0.001 g
16:0 0.205 g
18:0 0.013 g
Acizi grași mononesaturați, total 0.074 g
16:1 undifferentiated 0 g
18:1 undifferentiated 0.074 g
20:1 0 g
22:1 undifferentiated 0 g
Acizi grași polinesaturați, total 0.364 g
18:2 undifferentiated 0.198 g
18:3 undifferentiated 0.166 g
18:4 0 g
20:4 undifferentiated 0 g
20:5 n-3 (EPA) 0 g
22:5 n-3 (DPA) 0 g
22:6 n-3 (DHA) 0 g
Acizi grași trans, total 0 g
Colesterol 0 mg 0%
+ mai multe detalii- mai puține detalii

Proteine și amino acizi

Nutrient UM %DZR
Proteine 23.36 g 47%
Triptofan 0.277 g
Treonină 0.983 g
Izoleucină 1.031 g
Leucină 1.865 g
Lizină 1.603 g
Metionină 0.351 g
Cisteină 0.254 g
Fenilalanină 1.263 g
Tirozină 0.658 g
Valină 1.222 g
Arginină 1.446 g
Histidină 0.65 g
Alanină 0.979 g
Acid aspartic 2.825 g
Acid glutamic 3.561 g
Glicină 0.912 g
Prolină 0.99 g
Serină 1.271 g
+ mai multe detalii- mai puține detalii

Alte informații

Nutrient UM %DZR
Apă 11.32 g
Cenușă 4.2 g
Alcool, etilic 0 g
Cafeină 0 mg
Teobromină 0 mg

Note

  • Sursa valorilor nutriționale: USDA National Nutrient Database for Standard Reference (SR-28)
  • Procentele pentru doza zilnică recomandată (%DZR) sunt pentru adulți sau copii cu vârsta mai mare sau egală cu 4 ani și se bazează pe o dietă de referință de 2000 de calorii. Valorile tale zilnice pot fi diferite, putând fi mai mici sau mai mari în funcție de nevoile tale individuale.

Bibliografie:

  • Farmacia verde, REECOOP, București – 1989

  • , Dr. George D. Pamplona-Roger, Editura Viață și Sănătate, 2011