Dudele negre sunt foarte gustoase şi sănătoase datorită conţinutului lor bogat în antioxidanţi, luteină şi zeaxatină, substanţe benefice pentru menţinerea sănătăţii oculare. La ţară, dudele sunt preţuite de copii şi gospodinele ştiu să facă din ele multe delicatese pentru ca în sezonul rece să aibă în cămară şi bunătăţi din dude.

Voi scrie în continuare reţeta mamei mele de dulceaţă de dude negre.

 

 

 

 

 
 

INGREDIENTE:

5 kg de dude negre

zeama de căpşuni (apa în care s-au fiert 3 kg de căpşuni pentru dulceaţă împreună cu 1 kg de zahăr brun)

Mod de preparare: Se spală dudele şi se pun la fiert în zeama de căpşuni. Timpul de fierbere este de 30 de minute la foc potrivit. Apoi se ia de pe foc şi se lasă la răcit puţin compoziţia obţinută, timp în care vom spăla şi steriliza borcanele care urmează să fie umplute cu dulceaţa de dude negre.

După operaţiunea de umplere a borcanelor, acestea vor fi depozitate frumos în cămară.

Dulceaţa de dude negre o folosim iarna la garnisirea clătitelor sau a salatelor de fructe pudrate cu nuci măcinate sau cu pudră de caju şi migdale obţinută prin râşnire.