Curmalele sunt fructele palmierului Phoenix dactylifera, cunoscut sub numele de curmal sau finic, care face parte din familia aracaceelor, fiind originar din oazele Egiptului și ale Peninsulei Arabice. Mai este cunoscut și sub numele de  "regele oazelor". 

curmale

Arabii deșertului au o deosebită apreciere pentru aceste fructe, considerând curmalele drept „sursă vieții”. Nu numai că curmalul îi oferă călătorului fructele sale hrănitoare, ci îi oferă și o băutură dulce (dacă montează un robinet în trunchiul copacului). În plus, curmalul oferă și fibre textile pentru confecționarea hainelor și funiilor, precum și umbră răcoroasă care să-l protejeze de razele arzătoare ale soarelui.

Curmalele sunt printre fructele cele mai bogate în energie: 100 grame, cam 10 curmale, oferind 275 de calorii, ceea ce reprezintă 11% din nevoia zilnică de energie pentru un bărbat adult angajat într-o activitate fizică de intensitate medie.

Curmalele sunt de asemenea o sursă excelentă de fibre alimentare. Acestea conțin nu mai puțin de 15 minerale, inclusiv seleniu (un antioxidant puternic care este vital pentru buna funcționare a sistemului imunitar). Beneficiile numeroase oferite de curmale au făcut din acestea unul dintre cele mai bune ingrediente pentru dezvoltarea musculaturii.

Așadar curmalele sunt extrem de hrănitoare și o bună sursă de energie. Conținutul lor de proteine, care abia ajunge la 2%, este destul de scăzut, însă în comparație cu al majorității fructelor proaspete este mai mare.  Conținutul de grăsimi din curmale este scăzut, ceea ce nu este ceva neobișnuit pentru fructe, situându-se undeva în jur de doar 0,5 %. 

Beneficiile consumului de curmale

  1. Constipație - curmalele sunt adesea descrise ca fiind un aliment laxativ. Din această cauză acestea sunt consumate frecvent de persoanele care suferă de constipație. Pentru efecte optime este recomandat să  țineți curmalele în apă peste noapte. Curmalele sunt o sursă foarte bună de fibre alimentare - atât fibre solubile, cât și fibre insolubile - ceea ce promovează o digestie sănătoasă și tranzitul confortabil al alimentelor de-a lungul tractului digestiv, ceea ce diminuează simptomele constipației.curmale uscate
  2. Boli respiratorii - curmalele sunt folosite în mod tradițional pentru a calma tusea uscată și pentru a lupta împotriva bronșitelor. S-a dovedit că aceste fructe au un efect calmant asupra mucoasei tractului bronșic, având proprietăți antitusive. Acest fapt se datorează, posibil, cantității de zaharuri pe care o conțin, precum și altor componente care nu au fost încă identificate.
  3. Insuficiență renală - curmale sunt pe de-o parte sărace în proteine, iar pe de altă parte acestea sunt o sursă excelentă de energie. Consumul de curmale este este util atunci când este nevoie să se limiteze aportul de proteine. Insuficiența renală este un astfel de caz. 
  4. Oboseală și slăbiciune - Datorită bogăției de zaharuri, vitamine și minerale (inclusiv fier, magneziu, potasiu, cupru, mangan, seleniu), ele sunt benefice îndeosebi pentru adolescenți, atleți și femeile însărcinate sau cele care alăptează. Datorită efectului lor revigorant și a aportului ridicat de energie, precum și a aportului de fier, curmalele sunt utile în cazuri de oboseală sau de slăbiciune, indiferent de vârstă.
  5. Diaree - curmalele sunt o sursă bogată de potasiu, un element care are un rol important în controlul diareei. Acestea sunt ușor de digerat, ceea ce este de ajutor în atenuarea caracterul imprevizibil al diareei cronice. Fibrele solubile conținute în curmale contribuie, de asemenea, la ușurarea simptomelor diareei, ajutând la o mai bună funcționare a sistemul responsabil de eliminarea deșeurilor din organism.
  6. Ochi - vitaminele din complexul de vitamine B, precum și carotenele luteină și zeaxantină, se absorb în retină, ajutând asftel funcțiile de filtrare a luminii și oferind protecție împotriva degenerării maculare.
  7. Atac cerebral - după evaluarea a 7 studii (care au documentat 6477 de cazuri ale atacului cerebral și care au inclus 241378 de participanți eligibili pentra a fi incluși în meta-analiză) cercetătorii au observat o asociere inversă modestă, însă semnificativă din punct de vedere statistic, între consumul de magneziu și riscul de atac cerebral. O creștere a aportului de magneziu cu 100 mg a fost asociată cu reducerea riscului de atac cerebral cu 8%. Curmalele sunt o sursă bogată de magneziu, fiind astfel de ajutor în reducerea riscului de producere a atacului cerebral.

 

Curiozități despre curmale

  1. Un palmier matur produce, pe sezon, până la 180 kg de curmale.

  2. Un ciorchine de curmale conține de la 600 la 1700 de curmale.

  3. Musulmanii devotați din țările musulmane încheie postul prin consumul de curmale și apă, previnind astfel mâncatul excesiv după lunga perioadă de post.

  4. Cea mai scumpă varietate de curmale sunt curmalele medjool. De ce? Se cresc cel mai greu.

  5. Palmierul care produce curmale poate atinge vârsta venerabilă de 100 de ani, ajungând până la o înălțime de 30 metri.

  6. Finicul (un sinonim învechit pentru palmierul care produce curmale) este menționat de peste 30 de ori în Biblie.

  7. Atât de mult iubeau evreii din vremurile biblice străvechi curmalele că își numeau chiar și fiicele după ele:
    Iuda a luat întâiului său născut, Er, o nevastă numită Tamar.” Geneza 38:6 Tamar înseamnă curmale!

 

Mic dejun cu curmale

Curmalele uscate în combinație cu alte fructele uscate (caise, smochinegoji), cu nucile (nuci brazilienenuci pecannuci macadamia) și semințele de tot felul pot fi o idee excelentă pentru prepararea unui mic dejun consistent, delicios și sănătos, având la bază cerealele (preferabil integrale – orez brun, de exemplu) sau pseodocerealele (hrișcă, quinoa).

Curmale ”Medjool” - Valori nutriționale

Valori nutriționale pentru o porție de: 100 grame
Denumire științifică: Phoenix dactylifera
Nume original USDA: Dates, medjool
Cod USDA: 9421

Calorii

Nutrient UM %DZR
Energie 277 kcal 14%
Calori din carbohidrați 269.9 kcal
Calorii din lipide 1.3 kcal
Calorii din proteine 6.1 kcal
Energie 1160 kJ

Carbohidrați

Nutrient UM %DZR
Carbohidrați, total 74.97 g 25%
Fibre alimentare, total 6.7 g 27%
Glucide, total 66.47 g
Sucroză 0.53 g
Glucoză (dextroză) 33.68 g
Fructoză 31.95 g
Lactoză 0 g
Maltoză 0.3 g
Galactoză 0 g
+ mai multe detalii- mai puține detalii

Minerale

Nutrient UM %DZR
Calciu, Ca 64 mg 6%
Fier, Fe 0.9 mg 5%
Magnesiu, Mg 54 mg 14%
Fosfor, P 62 mg 6%
Potasiu, K 696 mg 20%
Sodiu, Na 1 mg 0%
Zinc, Zn 0.44 mg 3%
Cupru, Cu 0.362 mg 18%
Mangan, Mn 0.296 mg 15%

Vitamine

Nutrient UM %DZR
Vitamina C, acid ascorbic total 0 mg 0%
Vitamina B-1, tiamină 0.05 mg 3%
Vitamina B-2, riboflavină 0.06 mg 4%
Vitamina B-3, niacină 1.61 mg 8%
Acid pantotenic 0.805 mg 8%
Vitamina B-6 0.249 mg 12%
Folat, total 15 μg 4%
Acid folic 0 μg
Folat 15 μg
Folat, DFE 15 μg
Colină, total 9.9 mg
Betaine 0.4 mg
Vitamina A, IU 149 IU 3%
Vitamina A, RAE 7 μg
Caroten, beta 89 μg
Caroten, alfa 0 μg
Cryptoxanthin, beta 0 μg
Licopen 0 μg
Luteină + zeaxantină 23 μg
Vitamina D (D2 + D3) 0 μg
Vitamina D 0 IU 0%
Vitamina K (phylloquinone) 2.7 μg 3%
Dihydrophylloquinone 0 μg
+ mai multe detalii- mai puține detalii

Lipide și acizi grași

Nutrient UM %DZR
Lipide, total 0.15 g 0%
Acizi grași trans, total 0 g

Proteine și amino acizi

Nutrient UM %DZR
Proteine 1.81 g 4%
Triptofan 0.007 g
Treonină 0.042 g
Izoleucină 0.045 g
Leucină 0.082 g
Lizină 0.054 g
Metionină 0.017 g
Cisteină 0.046 g
Fenilalanină 0.048 g
Tirozină 0.016 g
Valină 0.066 g
Arginină 0.06 g
Histidină 0.029 g
Alanină 0.078 g
Acid aspartic 0.22 g
Acid glutamic 0.265 g
Glicină 0.09 g
Prolină 0.111 g
Serină 0.062 g
+ mai multe detalii- mai puține detalii

Alte informații

Nutrient UM %DZR
Apă 21.32 g
Cenușă 1.74 g

Note

  • Sursa valorilor nutriționale: USDA National Nutrient Database for Standard Reference (SR-28)
  • Procentele pentru doza zilnică recomandată (%DZR) sunt pentru adulți sau copii cu vârsta mai mare sau egală cu 4 ani și se bazează pe o dietă de referință de 2000 de calorii. Valorile tale zilnice pot fi diferite, putând fi mai mici sau mai mari în funcție de nevoile tale individuale.