Cu fasole românul trece iarna. Cu fasole românul trece dealul. Cu fasole românul ia și Ardealul!

ciorba de fasole

Ciorba de fasole nu este doar bună la gust, ci este și foarte nutritivă, concurând – de la egal la egal – cu carnea în ceea ce privește conținutul de proteine. Fasolea este, de asemenea o sursă excelentă de fibre alimentare, care aduc multiple beneficii pentru sănătate.

Ciorba de fasole cu cimbru sau mărar are aromă și gust specific sortimentului de boabe din care este pregătită - cea pregătită din boabe de culoare mai închisă are gustul mai pronunțat și este mai ușor de digerat.

Ingrediente

  • 500 gr fasole boabe uscata,

  • 3 cepe mari,

  • 1 morcov,

  • 1 ardei gras,

  • 2-3 linguri pasta de tomate,

  • 1/4 telina,

  • 2 linguri ulei de măsline,

  • pătrunjel proaspăt,

  • 2 lingurițe de cimbru sau de mărar uscat,

  • sare după gust.

 

Mod de preparare a ciorbei de fasole

  1. Se aleg boabele de fasole, se spală și se pun la muiat de seara, în apă.

  2. Dimineața vom vedea că boabele de fasole s-au umflat bine.

  3. Apoi acestea se fierb în 3 litri de apă rece. După 10 minute de fierbere se aruncă apa și se pun boabele de fasole la fiert în altă apă. Procedura se repeta de 3 ori pentru ca substanțele conținute de coaja boabelor să nu ne provoace flatulență.

  4. Legumele se spală și se curăță, apoi le tăiem cuburi și le adăugăm la fiert împreună cu boabele de fasole după ce am urmat procedura descrisă mai sus.

  5. După ce legumele și boabele de fasole au fiert bine, se adaugă pasta de tomate.

  6. Apoi adăugăm la fiert pătrunjelul spălat și tăiat mărunt.

  7. Se lasă să mai clocotească puțin și se adaugă în final sarea și cele 2 lingurițe de cimbru sau mărar uscat, pentru aromatizarea plăcută a ciorbei de fasole.

  8. Se ia de pe foc și se adaugă și uleiul de măsline.
     

Timp de preparare

În funcție de sortimentul de boabe de fasole ales pentru gătit diferă și timpul de preparare:

  • fasolea albă – timp de preparare 1h 30 min. - 2 h

  • fasolea roșie – timp de preparare 1 h 30 min.

  • fasolea tărcată – timp de preparare 1h 30 min.- 2 h

  • fasolea Hariot - timp de preparare 1h

  • fasolea neagră - timp de preparare 1 h 30 min.

  • fasolea Lima - timp de preparare 1h – 1h 30 min.

 

Se servește calduță!

Poftă Bună!

 

Citește și...