Cimbrul (Satureja hotensis, familia Labiatae) – este o plantă mediteraneană, anuală şi foarte aromată, care îmi aduce aminte de cimbrul din grădina străbunilor mei şi de mâncărurile gătite de bunica, dar în mod special de cioba de roşii cu cimbru pe care dânsa o gătea.

Ca şi caracteristici morfologice, cimbrul are o tulpină mult ramificată şi llignifică, înaltă de 30 - 40 cm, rădăcina subţire şi cu ramificaţii. Frunzele cimbrului sunt mici şi florile alb – roze sunt şi ele micuţe. Cultura cimbrului are productivitate bună pe soluri bine fertilizate cu expunere sudică.

Produsul brut al acestei plante este reprezentat de părţile vegetative, de la care se înlătură tulpinile îngroşate şi lignificate, precum şi orice fel de impuritate. Pentru a păstra aroma cimbrului, această plantă trebuie uscată la umbră sau în uscătorii cu aer cald, încălzit la 30 - 35° C, pentru evitarea evaporării uleirilor eterice (care sunt răspunzătoare de mirosul aromat al cimbrului).

 

Ce conţine cimbrul?

Părţile aeriene ale plantei de cimbru conţin 0,3 – 2% ulei volatil, acizi terpenici liberi, 4-8% tanin, mucilagii, rezine, ß-fitosterină, zaharuri, vitamine, calciu, mangan, fier etc.

 

Proprietăţi terapeutice ale cimbrului

Terapeutic, cimbrul are multiple acţiuni farmacidinamice, căci conţinutul de ulei eteric îl recomandă ca expectorant şi carminativ (calmează durerile abdominale și favorizează evacuarea gazelor intestinale), iar datorită taninului are proprietăți astrigente.

 

Beneficii şi utilizări ale cimbrului

  1. Condiment! Cimbrul este folosit încă din vremuri străvechi pentru condimentarea mâncărurilor, în special al preparatelor din fasole, în ciorbe de roşii, în iaurt, în salate etc.

  2. Ceaiuri! Cimbrul uscat şi mărunţit poate fi utilizat terapeutic în industria farmaceutică şi în medicina casnică pentru prepararea ceaiurilor recomandate în caz de tulburări digestive, având efect carminativ; dar şi ca expectorant pentru tratarea bronşitelor. Ceaiul de cimbru este are acţiuni benefice şi în anorexii (lipsa poftei de mâncare) sau în episoade de disconfort al intestinelor datorate diareei, cimbrul fiind antidiareic.

  3. Extragerea uleiului de cimbru! Produsul vegetal brut de cimbru serveşte la extragerea uleiului eteric - procedeu care se realizează prin antrenarea cu vapori de apă. Uleiul de cimbru este utilizat în industria farmacologică pentru prepararea anumitor medicamente, în special în componenţa frecţiilor pentru dureri musculare şi pentru nevralgii.

  4. Aromoterapie cu cimbru înlătură oboseala! Un majas relaxant cu ulei de cimbru reînviorează organismul şi redă vitalitatea necesară pentru a trece cu bine peste momentele solicitante din timpul unei zile foarte încărcate de activităţi.

  5. Calmant pentru tuse! În sezonul rece, când suntem predispuşi la răceli, este bine venită o cană de ceai de cimbru (200 - 250 ml), servită în mai multe reprize, căci are efectul de calmare a tusei convulsive, spastice sau asmatice.

Condimente, cimbru, uscat - Valori nutriționale

Valori nutriționale pentru o porție de: 100 grame
Denumire științifică: Thymus vulgaris
Nume original USDA: Spices, thyme, dried
Cod USDA: 2042

Calorii

Nutrient UM %DZR
Energie 276 kcal 14%
Calori din carbohidrați 191.8 kcal
Calorii din lipide 62.2 kcal
Calorii din proteine 22.2 kcal
Energie 1156 kJ

Carbohidrați

Nutrient UM %DZR
Carbohidrați, total 63.94 g 21%
Fibre alimentare, total 37 g 148%
Glucide, total 1.71 g

Minerale

Nutrient UM %DZR
Calciu, Ca 1890 mg 189%
Fier, Fe 123.6 mg 687%
Magnesiu, Mg 220 mg 55%
Fosfor, P 201 mg 20%
Potasiu, K 814 mg 23%
Sodiu, Na 55 mg 2%
Zinc, Zn 6.18 mg 41%
Cupru, Cu 0.86 mg 43%
Mangan, Mn 7.867 mg 393%
Seleniu, Se 4.6 μg 7%

Vitamine

Nutrient UM %DZR
Vitamina C, acid ascorbic total 50 mg 83%
Vitamina B-1, tiamină 0.513 mg 34%
Vitamina B-2, riboflavină 0.399 mg 23%
Vitamina B-3, niacină 4.94 mg 25%
Vitamina B-6 0.55 mg 28%
Folat, total 274 μg 69%
Acid folic 0 μg
Folat 274 μg
Folat, DFE 274 μg
Colină, total 43.6 mg
Vitamina B-12 0 μg 0%
Vitamina B-12, adăugată 0 μg
Vitamina A, IU 3800 IU 76%
Vitamina A, RAE 190 μg
Retinol 0 μg
Caroten, beta 2264 μg
Caroten, alfa 0 μg
Cryptoxanthin, beta 33 μg
Licopen 0 μg
Luteină + zeaxantină 1895 μg
Vitamina E, alfa-tocopherol 7.48 mg 37%
Vitamina E, adăugată 0 mg
Vitamina D (D2 + D3) 0 μg
Vitamina D 0 IU 0%
Vitamina K (phylloquinone) 1714.5 μg 2143%
+ mai multe detalii- mai puține detalii

Lipide și acizi grași

Nutrient UM %DZR
Lipide, total 7.43 g 11%
Acizi grași saturați, total 2.73 g 14%
4:0 0 g
6:0 0 g
8:0 0.24 g
10:0 0.12 g
12:0 0.23 g
14:0 0.15 g
16:0 1.72 g
18:0 0.28 g
Acizi grași mononesaturați, total 0.47 g
16:1 undifferentiated 0 g
18:1 undifferentiated 0.47 g
20:1 0 g
22:1 undifferentiated 0 g
Acizi grași polinesaturați, total 1.19 g
18:2 undifferentiated 0.5 g
18:3 undifferentiated 0.69 g
18:4 0 g
20:4 undifferentiated 0 g
20:5 n-3 (EPA) 0 g
22:5 n-3 (DPA) 0 g
22:6 n-3 (DHA) 0 g
Acizi grași trans, total 0 g
Colesterol 0 mg 0%
Fitosteroli 163 mg
+ mai multe detalii- mai puține detalii

Proteine și amino acizi

Nutrient UM %DZR
Proteine 9.11 g 18%
Triptofan 0.186 g
Treonină 0.252 g
Izoleucină 0.468 g
Leucină 0.43 g
Lizină 0.207 g
Valină 0.502 g
+ mai multe detalii- mai puține detalii

Alte informații

Nutrient UM %DZR
Apă 7.79 g
Cenușă 11.74 g
Alcool, etilic 0 g
Cafeină 0 mg
Teobromină 0 mg

Note

  • Sursa valorilor nutriționale: USDA National Nutrient Database for Standard Reference (SR-28)
  • Procentele pentru doza zilnică recomandată (%DZR) sunt pentru adulți sau copii cu vârsta mai mare sau egală cu 4 ani și se bazează pe o dietă de referință de 2000 de calorii. Valorile tale zilnice pot fi diferite, putând fi mai mici sau mai mari în funcție de nevoile tale individuale.

Bibliografie: