Între plantele medicinale din flora sudică a ţării noastre, cu largă utilizare în prepararea ceaiurilor se numără şi anghinarea (Cynara scolymus L., Familia Compositae), plantă mediteraneană la origine, aşadar pentru sezonul rece, când temperaturile sunt scăzute, anghinarea trebuie protejată de frig prin acoperire cu fân sau paie.
anghinare
Anghinarea prezintă o creştere rapidă în primul an: frunzele ei pot ajunge o lungime de aproximativ 1 m şi o lăţime de 30 de cm, iar florile de culoare violet apar după doi ani de la plantare. Anghinarea poate creşte până la 2 m înălţime.

Anghinarea – utilizări

Anghinarea este folosită nu doar ca plantă medicinală, ci şi alimentar - inflorescenţa ei cărnoasă este o adevărată delicatesă consumată ca aliment; cultivarea acesteia fiind extinsă în America, Franţa, Italia, Argentina şi altele.

Beneficii ale ceaiului de anghinare

Frunzele de anghinare (Folium Cynarae – care conţin cinaropricrina - substanţă amară, flavonoizi, săruri de potasiu, inulină, cinarină, magneziu, acizi organici, steroli, vitamine, etc.) intră in componenţa ceaiurilor benefice pentru:

  1. tratarea bolilor de ficat şi rinichi, având proprietatea de a mări secreţia biliară şi diureza;

  2. combaterea diabetului - cinarina din anghinare are efectul de a diminua zahărul din sânge, însuşire pentru care este recomandat ceaiul de anghinare persoanelor care suferă de diabet.

  3. detoxifierea organismului, deoarece măreşte volumul urinei şi facilitează eliminarea ureei la nivelul ficatului şi al rinichilor;

  4. buna funcţionare a inimii (hipertensiune, ateroscleroză şi anghină pectorală) – sterolii conţinuţi de anghinare ajută la reglarea procesului de formare a colesterolului;

  5. stimularea funcţiilor tubului digestiv – ceaiul de anghinare dă bune rezultate în caz de: constipaţii, vărsături, enterite, fermentaţii, colite, hemoroizi şi lipsa poftei de mâncare;

  6. menţinerea sănătăţii pielii – datorită eliminării toxinelor din organism, ceaiul de anghinare și consumul de anghinare favorizează tratarea bolilor de piele (exemplu: dermatite, eczeme, prurit etc.)

Mod de preparare a ceaiului de anghinare

Într-un vas se pune o lingură de frunze mărunţite sau un plic de pulbere de frunze de ceai de anghinare la 500 ml de apă clocotită. După răcire se strecoară ceaiul, iar dacă s-a ales varianta de folosire a plicului de ceai de anghinare, se va scote plicul din infuzia lăsată la răcit. Pentru stimularea poftei de mâncare este recomandat să se bea o jumătate de ceai de anghinare înainte de masă cu cel puţin o jumătate de oră.

Pentru afecţiunile renale sau ale ficatului, o parte din ceai se consumă dimineaţa pe stomacul gol, după care bolnavul va sta o jumătate de oră întins pe pat pe parte dreaptă. Restul ceaiului se bea în cursul zilei cu o jumătate de oră înainte de mesele principale.

Tratamentul cu ceai de anghinare se face progresiv, începând cu doze mici, în primele zile până se va ajunge la 2-3 căni pe zi. Şi în caz de detoxifiere a organismului se va proceda la fel: tratamentul cu ceai de anghinare va dura cel mult 20-30 de zile, după care se va face pauză timp de o lună.

Anghinare, (”globe” sau ”french”), crudă - Valori nutriționale

Valori nutriționale pentru o porție de: 100 grame
Denumire științifică: Cynara scolymus
Nume original USDA: Artichokes, (globe or french), raw
Cod USDA: 11007

Calorii

Nutrient UM %DZR
Energie 47 kcal 2%
Calori din carbohidrați 37.5 kcal
Calorii din lipide 1.3 kcal
Calorii din proteine 8 kcal
Energie 197 kJ

Carbohidrați

Nutrient UM %DZR
Carbohidrați, total 10.51 g 4%
Fibre alimentare, total 5.4 g 22%
Glucide, total 0.99 g

Minerale

Nutrient UM %DZR
Calciu, Ca 44 mg 4%
Fier, Fe 1.28 mg 7%
Magnesiu, Mg 60 mg 15%
Fosfor, P 90 mg 9%
Potasiu, K 370 mg 11%
Sodiu, Na 94 mg 4%
Zinc, Zn 0.49 mg 3%
Cupru, Cu 0.231 mg 12%
Mangan, Mn 0.256 mg 13%
Seleniu, Se 0.2 μg 0%

Vitamine

Nutrient UM %DZR
Vitamina C, acid ascorbic total 11.7 mg 20%
Vitamina B-1, tiamină 0.072 mg 5%
Vitamina B-2, riboflavină 0.066 mg 4%
Vitamina B-3, niacină 1.046 mg 5%
Acid pantotenic 0.338 mg 3%
Vitamina B-6 0.116 mg 6%
Folat, total 68 μg 17%
Acid folic 0 μg
Folat 68 μg
Folat, DFE 68 μg
Colină, total 34.4 mg
Betaine 0.2 mg
Vitamina B-12 0 μg 0%
Vitamina A, IU 13 IU 0%
Vitamina A, RAE 1 μg
Retinol 0 μg
Caroten, beta 8 μg
Caroten, alfa 0 μg
Cryptoxanthin, beta 0 μg
Licopen 0 μg
Luteină + zeaxantină 464 μg
Vitamina E, alfa-tocopherol 0.19 mg 1%
Vitamina D (D2 + D3) 0 μg
Vitamina D 0 IU 0%
Vitamina K (phylloquinone) 14.8 μg 19%
+ mai multe detalii- mai puține detalii

Lipide și acizi grași

Nutrient UM %DZR
Lipide, total 0.15 g 0%
Acizi grași saturați, total 0.036 g 0%
4:0 0 g
6:0 0 g
8:0 0 g
10:0 0 g
12:0 0.002 g
14:0 0.002 g
16:0 0.029 g
18:0 0.003 g
Acizi grași mononesaturați, total 0.005 g
16:1 undifferentiated 0 g
18:1 undifferentiated 0.005 g
20:1 0 g
22:1 undifferentiated 0 g
Acizi grași polinesaturați, total 0.064 g
18:2 undifferentiated 0.046 g
18:3 undifferentiated 0.017 g
18:4 0 g
20:4 undifferentiated 0 g
20:5 n-3 (EPA) 0 g
22:5 n-3 (DPA) 0 g
22:6 n-3 (DHA) 0 g
Acizi grași trans, total 0 g
Colesterol 0 mg 0%
+ mai multe detalii- mai puține detalii

Proteine și amino acizi

Nutrient UM %DZR
Proteine 3.27 g 7%

Alte informații

Nutrient UM %DZR
Apă 84.94 g
Cenușă 1.13 g
Alcool, etilic 0 g

Note

  • Sursa valorilor nutriționale: USDA National Nutrient Database for Standard Reference (SR-28)
  • Procentele pentru doza zilnică recomandată (%DZR) sunt pentru adulți sau copii cu vârsta mai mare sau egală cu 4 ani și se bazează pe o dietă de referință de 2000 de calorii. Valorile tale zilnice pot fi diferite, putând fi mai mici sau mai mari în funcție de nevoile tale individuale.
Bibliografie:
  • Incursiune în fitoterapie, Valentin Nădăşan, Editura Viaţă şi Sănătate, 2014.
  • Farmacia Verde, Editat de RECOOP, Bucureşti, 1989
  • Sănătate şi alimentaţie, Dr. George D. Pamplona - Roger, Editura Viaţă şi Sănătate, 2011